Wrocławski Festiwal Edukacji 2018 – z nami wybierzesz najlepiej!

Ponad czterdziestu i tysiące uczestników na powierzchni 2500 m2, na największym obiekcie w Stolicy Dolnego Śląska, czyli Stadionie Wrocław, jednej z aren Mistrzostw Europy 2012 – Wrocławski Festiwal Edukacji 2018, największe od lat wydarzenie edukacyjne w regionie, już wkrótce pozwoli młodzieży zadecydować o swojej przyszłości.

Gospodarzem Festiwalu jest firma EIE sp. z o.o. zajmująca się organizacją wyjazdów do renomowanych szkół za granicą (m.in. Wielkiej Brytanii, Kanady i Szwajcarii). Wydarzenie skierowane jest do szkół średnich, uczelni wyższych (zarówno publicznych, jak i prywatnych) oraz firm i instytucji z branży edukacyjnej, zainteresowanych prezentacją swojej oferty uczestnikom Festiwalu.

Ideą przedsięwzięcia, które będzie miało miejsce w dniach 25-26 marca 2018 roku na Stadionie Wrocław, jest integracja środowisk naukowych oraz biznesowych z najmłodszymi mieszkańcami Dolnego Śląska – którzy już niebawem staną przed wyborem własnej ścieżki kształcenia, a następnie zaczną wchodzić na rynek pracy. Dlatego tak ważne jest, aby już teraz młodzież mogła poznać jego specyfikę i zaplanować swój rozwój, co przełoży się na satysfakcjonującą pracę w przyszłości.

W ramach Wrocławskiego Festiwalu Edukacji 2018 przewidziano więc liczne warsztaty, szkolenia, konferencje oraz dyskusje – z udziałem znanych osobistości oraz przedstawicieli świata nauki i biznesu, którzy opowiedzą m.in. o wymaganiach, jakie współczesny rynek pracy stawia kandydatom na studia. Jednocześnie eksperci z sektora edukacji opowiedzą o wprowadzanych zmianach w egzaminach maturalnych, czy na wspomniane studia wyższe, innymi słowy – kompleksowej reformie szkolnictwa wyższego. Nauczycielom i rodzicom przybliżą natomiast kwestie związane z powrotem do m.in. 8-letniej podstawówki i 4-letniego liceum.

Ponadto Organizatorzy przewidzieli Konkurs dla uczniów szkół średnich, w którym do wygrania będą atrakcyjne nagrody.

Wrocławski Festiwal Edukacji 2018 jest powrotem do szczytnej tradycji targów edukacyjnych, których ostatnia edycja odbyła się przed wielu laty – czyli przed kluczowymi zmianami w systemie edukacji. Udział w Festiwalu pozwoli uczniom nie tylko być na bieżąco z trendami na rynku pracy, lecz przede wszystkim wyposaży ich (jak również rodziców oraz nauczycieli) w niezbędną wiedzę na takie tematy jak: kierunki i możliwości rozwoju, korzyści z inwestowania w siebie, skutki nieprzemyślanych i zbyt pochopnych decyzji oraz wymagania i specyfika rynku pracy – zarówno w Polsce jak i zagranicą.

Festiwal objęty został licznymi Patronatami Honorowymi: Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Ministra Edukacji Narodowej, Rzecznika Praw Dziecka, Marszałka Województwa Dolnośląskiego, Wojewody Dolnośląskiego, Kuratorium Oświaty we Wrocławiu oraz Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej we Wrocławiu.

Szczegółowe informacje znajdują się na stronie targów: www.festiwal-edukacji.pl